Boek van de week

Elke week geven wij u een tip van een boek via de onze nieuwsbrief. 

10 mei 2019

Robert Hillman

De boekwinkel voor gebroken harten

9789400510814

“Een prachtig geschreven, invoelend verhaal over drie verloren zielen die bij elkaar de troost vinden die ze zoeken. Ik heb genoten van deze ontwapenende roman vol inzicht in de mens, in verdriet en in de liefde. Lees dit en laat het je ziel raken, zoals het ook mijn ziel geraakt heeft.’ – Garth Stein, The Art of Racing in the Rain

Als Tom Hope op een dag een briefje vindt van zijn vrouw waarin staat dat zij vertrokken is, staat zijn wereld op zijn kop. Hij heeft geen enkel idee waar zij naartoe is en of zij nog terug komt. Hij probeert zo goed en kwaad als het gaat zijn leven weer op te pakken en zich bezig te houden met zijn dagelijks leven op de boerderij waar hij woont.

Na het vertrek van zijn vrouw ziet hij wel in dat er dingen moeten veranderen en dat hij in het verleden dingen anders had kunnen doen. Als zij ineens weer op de stoep staat en in verwachting blijkt te zijn, veranderd zijn leven opnieuw. Echter is Trudy geen vrouw van haar woord en vertrekt zij een tweede maal, alleen zonder de kleine Peter. Jaren later eist zij haar zoon op en blijft Tom uiteindelijk achter met een gebroken hart.

Dan leert Tom Hannah kennen in het dorp waar hij woont. Een Jodin met een voorliefde voor boeken en haar grote ambitie om een boekwinkel in Australië tot een succes te maken.

Tom is gecharmeerd van de oudere vrouw en dit lijkt dan ook het begin van een bloeiende romance.

Echter hebben beide een verleden dat hun leven veranderd heeft.

Vinden zij samen een weg naar een nieuwe toekomst? Of heeft datgene wat hen gebroken heeft te veel invloed op hun relatie?

3 mei 2019

Jeremy Dronfield

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

9789022586075

Het waargebeurde verhaal van het gevecht van een vader en een zoon om te overleven

In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.

Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.

26 April 2019

Simon Stranger

Blijf hun namen noemen

Een ontluisterende familiegeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog

9789402702583

Winnaar van de Noorse boekverkopersprijs 2018
Een aangrijpend familieverhaal in de schaduw van een nachtmerrie
1941. Een heel gewone woning in het Noorse Trondheim wordt in beslag genomen door de nazi’s en omgedoopt tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het gebouw met de bijnaam “Het bendeklooster’ wordt bezet door de Rinnan gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt.
Vijf jaar na de oorlog krijgt het huis nieuwe bewoners: een jong, Joods stel met hun kinderen. Een van deze kinderen, Grethe – de toekomstige schoonmoeder van schrijver Simon Stranger – groeit al zingend en verstoppertje spelend op in dezelfde kamers als die waarin slechts enkele jaren daarvoor nog gruwelijke taferelen plaatsvonden.
Blijf hun namen noemen is een op waarheid gebaseerde roman, die tachtig jaar geschiedenis en vier generaties beslaat. Een verhaal over de Holocaust, over familiegeheimen en over de verhalen die we kiezen om aan onze kinderen door te geven.

19 April 2019

Kiki van Dijk

Nice

9789401610100

Het rustige Delftse leventje van Jacky, een bekende parfumeur, wordt ruw verstoord door het bericht dat haar flamboyante zus Christine na een nare val in coma is geraakt. Halsoverkop vliegt ze naar haar geboorteplaats Nice, waar Christine een makelaarskantoor runt. Wakend bij haar zus beseft Jacky dat ze hun mysterieuze familiegeschiedenis niet langer kan negeren, zeker wanneer blijkt dat er mogelijk opzet in het spel was. Wie zou tot zoiets gruwelijks in staat zijn?
Jacky begint aan een confronterende zoektocht en ontdekt dat haar verleden meer geheimen voor haar verbergt dan ze dacht. Tijdens haar verblijf wordt ze gedwongen opnieuw te kijken naar de mensen die ze dacht te kennen en laat het zonnige Nice zich van z’n donkerste kant zien…

12 April 2019

Renee Knight

De secretaresse

9789026329531

“De secretaresse’ van Renee Knight, auteur van de bestseller “Disclaimer’, is een beklemmende thriller over obsessie, verraad en ultieme wraak. In de psychologische triller “De secretaresse’ stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? Degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, degenen die enkel zichzelf zien? Er is een slechts een dunne lijn tussen loyaliteit en verraad, en als iemand als Christine Butcher tot het uiterste gedreven wordt, kan zij zomaar de gevaarlijkste vrouw op kantoor blijken…

“Voor de liefhebbers van schrijfsters als Saskia Noort en Esther Verhoef. En dan beter.’ Trouw

5 April 2019

Olijfboom

Lucinda Rilry

Tijdens een zwoele zomer in Cyprus wordt de jonge Helena voor het eerst in haar leven verliefd. Nu, vierentwintig jaar later, erft ze het vakantiehuis waar ze destijds verbleef en ze besluit de zomer in Cyprus door te brengen met haar gezin.
Maar zodra ze in het huis aankomt, wordt ze herinnerd aan de geheimen die ze destijds op het eiland heeft achtergelaten. Haar man, William, en haar zoon, Alex, weten niets van haar verleden.
Een toevallige ontmoeting met haar jeugdliefde zorgt voor een botsing tussen Helena’s verleden en het heden, wat grote gevolgen heeft voor haar gezin. De dertienjarige Alex zoekt naar antwoorden en Helena weet dat ze niet langer kan weglope

15 Maart 2019

Façade

Esther Verhoef

Hij leek zo aardig.
Dat je hem ontmoette, was toeval.
Of niet?
Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen.
Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn. Lees meer

Façade is Verhoefs meest beklemmende thriller ooit; je doet geen oog meer dicht.

8 Maart 2019

Jennifer Zeynab Joukhadar was eerst biomedicus voordat ze fulltime schrijfster werd; ze begon met korte verhalen en dit is haar eerste roman. Ze is van Syrisch-Amerikaanse afkomst en heeft een islamitische vader en een christelijke moeder. Haar afkomst heeft ze verwerkt in deze roman door Nour, een van de hoofdpersonen, dezelfde achtergrond te geven. Ook Jennifer zelf groeide op in New York en kon, net als Nour, weinig tot geen Arabisch.

 

Het boek is in vijf delen verdeeld die corresponderen met de landen waar Nour zich op dat moment bevindt. Elk deel begint met een mooi gedicht dat gedrukt is in de vorm van het desbetreffende land.

 

We beginnen in New York waar de twaalfjarige Nour woont met haar moeder en twee zussen; haar vader, baba, is kort daarvoor aan kanker overleden. Nour mist haar vader en zijn verhalen enorm en haar moeder huilt zoveel om het verlies van haar man dat Nour overal het zout van tranen tegenkomt. Ondertussen stapelen de rekeningen en zorgen zich op. Nour’s moeder is kaartenmaakster en verdient niet genoeg om het hoofd boven water te houden. Aboe Saied zegt dat ze beter terug naar Syrië kunnen komen, weer veilig in de familieschoot. Ze gaan in Homs wonen, waar het eerst nog betrekkelijk rustig is, maar het allengs steeds gevaarlijker wordt met protesten en bombardementen.

Op een kwade dag, net als ze met aboe Saied de iftar aan het eten zijn, wordt hun wijk door bommen getroffen en hun appartement stort in. Ze kunnen bar weinig spullen redden en hebben eigenlijk alleen nog de kleren die ze dragen. Hoeda, de oudste zus is gewond geraakt aan haar schouder. Ze besluiten naar de woning van Saied te gaan, maar ook dat blijkt getroffen te zijn. Zijn auto, die voor de deur stond, doet het gelukkig nog wel en daarmee rijden ze naar het ziekenhuis. Er is geen plek en ze moeten door naar Damascus, waar Hoeda wordt geopereerd en als ze weer op de been is, gaan ze richting Jordanië, waar ze bij de Amerikaanse ambassade asiel aan willen vragen.

Wat volgt is een bizarre reis vol ontmoetingen, dood, ontberingen, hulpvaardige mensen en slechteriken en die uiteindelijk zal eindigen in Ceuta.

Ceuta speelt ook een rol in de tweede verhaallijn, het verhaal dat Nour’s vader aan haar vertelde over het jonge meisje Rawiya. Zij besluit zich als jongen te verkleden en zich Rami te noemen, om daarna aansluiting te zoeken bij Al-Idrisi, een beroemde kaartenmaker. Ze wordt aangenomen als zijn leerling, samen met Bakr, een jongen uit een gegoede familie. De expeditie begint op Sicilië aan het hof van koning Rogier, een goede vriend van Al-Idrisi, die hem de opdracht heeft gegeven om een nauwkeurige kaart te maken van de hele wereld. Ook hun reis zit vol ontberingen, gevaren, ontmoetingen met zowel vriendelijke als slechte mensen en oorlog.

De schrijfster heeft voor deze vertelling een mengeling van feit en fictie gekozen, Al-Idrisi en koning Rogier waren bestaande personen uit de twaalfde eeuw, die inderdaad het nauwkeurig vastleggen van de wereld als hun missie zagen. Het verhaal is doorvlochten met elementen van de sprookjes van duizend-en-een nacht en wat fantasy. De beide meisjes volgen ongeveer dezelfde route en komen op dezelfde plaatsen en af en toe is er een raakvlak, dat de verhalen mooi ineen doet strengelen.

Vooral de hedendaagse verhaallijn laat zien hoeveel vluchtelingen te verduren hebben, wat ze moeten doorstaan op weg naar vrijheid en vrede. En vooral wat ze moeten achterlaten op hun vlucht.

Het is een boek dat door de twee, goed vertelde, verhalen geen moment saai wordt en

1 Maart 2019

Daphne Deckers

Dubbel zes

Annabel Brinkmeester presteert het om op één dag alles kwijt te raken wat haar dierbaar is: de nalatenschap van haar ouders, haar relatie, zelfs haar geliefde huis aan de Orthoskade 66. Zonder de financiële hangmat waar ze jaren in heeft gelegen, moet Annabel nu écht de mouwen opstropen en een nieuwe toekomst voor zichzelf bewerkstelligen. Maar al snel raakt ze verstrikt in twee mannen én in twee identiteiten, en stapelen de problemen zich in een razend tempo op.

22 Februari 2019

Karen Kingsbury

Op dit moment

9789043531191

“Op dit moment’ van Karen Kingsbury is het ontroerende verhaal over een rector die aan de hand van de Bijbel een positieve kentering teweegbrengt op zijn school. Rector Wendell Quinn moet aanzien hoe zijn school een speelveld wordt van geweld, drugs en tienerzwangerschappen. Hij richt een naschoolse Bijbelstudiegroep op en dat heeft een al snel een onverwacht groot effect op de sfeer op school. Maar niet iedereen is blij met de groep. Als een ouder een rechtszaak aanspant, staat advocaat Luke Baxter de rector bij. Hij is vastbesloten Wendell vrij te pleiten, maar zijn harde werk gaat ten koste van zijn gezin. Zijn vrouw Reagan probeert het tij te keren en bedenkt een bijzondere verrassing.

15 Februari 2019

Robert Galbraight

Cormoran Strike 4 – Witte dood

Een Cormoran Strike-thriller

9789022585849

Billy, een labiele jongen, denkt als kind een moord gezien te hebben. Hoewel hij zich geen concrete details kan herinneren, gaat hij toch met zijn verhaal naar privédetective Cormoran Strike. Die neemt hem direct serieus, maar voor hij verder kan vragen, ontvlucht Billy in paniek zijn kantoor.

Strike en Robin Ellacott – ooit zijn assistente, nu zijn partner bij het detectivebureau – proberen Billy’s verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek leidt hen via de achterstraatjes van Londen naar de Houses of Parliament, en naar een fraai maar onheilspellend landhuis, ver weg op het platteland. Maar hun onderzoek verloopt verre van soepel: Strikes bekendheid als privédetective maakt het moeilijk om onopvallend te blijven werken, en zijn relatie met Robin staat onder hoogspanning.

Witte dood is zowel een fascinerend, op zichzelf staand mysterie, als het razendspannende volgende deel in het verhaal van Cormoran Strike en Robin Ellacott.

8 Februari 2019

Frederick Forsyth

De vos

978940051296

Wat als het gevaarlijkste wapen ter wereld een tiener blijkt te zijn?

Het voormalige hoofd van de Britse geheime dienst Adrian Weston wordt midden in de nacht wakker gebeld door de premier. Haar bericht is schokkend: de strengst beveiligde firewalls ter wereld, van het Pentagon, de NSA en de CIA zijn tegelijkertijd gehackt door een hacker met de bijnaam “de Vos’. Nog schokkender is dat de Vos een zeventienjarige Britse scholier blijkt, zonder kwaad in de zin. De jongen beschikt gewoon over een verbluffend geniale geest.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten willen dat de jongen wordt uitgeleverd, maar Adrian heeft andere plannen. In een race tegen de klok moet hij voorkomen dat de jongen in vijandelijke handen valt. Want dan zijn de gevolgen ondenkbaar…

1 Februari 2019

Laila Ibrahim

De eerste krokus

9789043530736

“De eerste krokus’ van Laila Ibrahim is een meeslepende roman over slavernij en moederschap in de negentiende eeuw.
Als Lisbeth geboren wordt bij rijke plantageeigenaren, wordt slavin Mattie weggehaald bij haar eigen baby om het meisje te voeden en te verzorgen. Terwijl Lisbeth opgroeit in twee werelden, wordt de band met Mattie steeds sterker. Rituelen ontwikkelen zich: zo zoeken ze elk jaar samen naar de eerste gele krokus van de lente. Langzaam maar zeker groeit Lisbeths afkeer van de slavernij.
Als Mattie jaren later ontsnapt, volgen we het verdere leven van Lisbeth. Op haar verlovingsfeest komt ze tot een schokkende ontdekking die haar wereld compleet op z’n kop zet…

25 Januari 2019

Emma Rowley

De vermisten

9789024582938

De bloedstollende thriller Dode lijn van Emma Rowley gaat over de nachtmerrie van iedere moeder. Kate krijgt haar vermiste dochter aan de telefoon, maar weet niet waar ze is.
Kate werkt als vrijwilliger voor een hulplijn voor vermiste jonge mensen die weggelopen zijn van huis. Kate kan hun boodschap doorgeven aan hun familie, zonder te onthullen waar ze zijn. Op een avond krijgt ze een telefoontje van iemand die klinkt als haar eigen dochter Sophie, die al lange tijd vermist is en van wie elk spoor ontbreekt. De verbinding is heel slecht. Ze hoort dat de jonge vrouw bang is, en niet veilig. Kate is vastbesloten om haar dochter op te sporen, maar iedereen om haar heen denkt dat ze spoken ziet. Kate moet alles op alles zetten om haar vermiste dochter terug te vinden.

18 Januari 2019

Jacky van Laren

Meisjesmagneet

9789022585658

Reinout Hollebeecq is een keurige, wat onzekere jongen uit Baarn die in Amsterdam Nederlands gaat studeren. Hij droomt van de liefde, maar gelooft eigenlijk niet dat een jongen als hij ooit serieus genomen kan worden door een meisje. Muziek is zijn enige ontsnappingsmogelijkheid: hij kan prachtig pianospelen en zingen, maar alleen klassiek.

Hij komt in Amsterdam boven een meisje van zijn eigen leeftijd te wonen. Ze is bassist in een metalband, heeft een knipperlichtrelatie met de ruige zanger van de band, en leeft een beetje op de rand. Het verschil met zijn eigen achtergrond had niet groter kunnen zijn. Maar als de zanger ziek wordt en het meisje Reinout vraagt om in te vallen in de band, gaat er een wereld voor hem open. Een wereld waarin hij zichzelf opnieuw kan uitvinden. Waarin hij zijn onzekerheid, zijn verlegenheid en zijn maagdelijkheid verliest en tot zijn eigen verrassing een meisjesmagneet wordt. Diep in zijn hart doet hij het allemaal voor zijn buurmeisje. Maar die is zo beschadigd dat er meer nodig is dan een coole uitstraling om haar voor zich te winnen.

11 Januari 2019

J.D.Barker

Horen zien zwijgen

9789022585146

Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

IJzingwekkend boek van een groot nieuw thrillertalent, voor de fans van Robert Bryndza en M.J. Arlidge

De film- en televisierechten zijn verkocht aan de makers van Cold Case, Wall Street en The Office

4 Januari 2019

Lucinda Riley

Maan – De Zeven zussen deel 5

9789401610247

Na de dood van haar vader vertrekt Tiggy D’Aplièse naar de afgelegen bossen van Schotland om daar te doen wat ze het liefste doet: werken met dieren. Ze komt terecht op het landgoed van de intrigerende maar moeilijk te doorgronden Charlie Kinnaird.
Op het landgoed leert Tiggy de oude Chilly kennen, die haar vertelt dat ze een speciale gave heeft en dat het lot bepaald heeft dat hij haar op het pad van haar verleden zal brengen. Hij stuurt haar naar het Spaanse Granada om daar het spoor van de zigeunergemeenschap van Sacromonte te volgen. Wat is haar connectie met de fenomenale flamencodanseres La Candela?
Langzaamaan ontrafelt Tiggy haar exotische maar gecompliceerde verleden. Tegelijkertijd krijgt ze kans haar eigen bijzondere gave steeds verder te ontwikkelen. Maar wanneer het lot een onverwachte wending neemt, zal ze moeten beslissen of ze in Granada blijft, of teruggaat naar Kinnaird, en Charlie…
De zeven zussen – Maan is het vijfde deel uit de zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.