Als het maar niet op ons lijkt

Het eerste jaar als ouders

Het kind van journalisten Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen arriveerde na een woeste nacht in een kraamkamer van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Twee uur later zaten ze met zijn drieën in een taxi van TCA. Het rook er naar dennennaalden en de chauffeur zei dat ze hem zeker weten nooit zouden vergeten als hij juist nu tegen een boom zou rijden. Met het kind kwam een nieuwe wereld het huis binnen: een optocht van ervaringsdeskundigen, babyfluisteraars, draagzakken, lawaaispeelgoed, goedbedoelde raad van moeders en schoonmoeders, en autostoeltjes zonder gebruiksaanwijzing. De humor had zich goed verstopt, maar was als verstekeling toch meegekomen. Al na een paar dagen werd één ding duidelijk: beide ouders hadden de impact van een kind krijgen totaal onderschat. Als het maar niet op ons lijkt is het eerlijke en geestige verslag van een eerste jaar ouderschap.

Marcel van Roosmalen (48) en Eva Hoeke (38) schrijven columns. Hij voor NRC, zij voor de Volkskrant. Samen maakten ze het boek ‘Als het maar niet op ons lijkt’. ‘Het is go………… geen babyboek.

 De rollen zijn keurig verdeeld. Marcel van Roosmalen is 48, Eva Hoeke 38. Hij geboren in Arnhem, zij in Krommenie. Hij eet boterhammen met kalfskroketten, zij een broodje brandnetelkaas. Hij: weerspannig, recalcitrant en onderdrukt zo nu en dan een woedeaanval. Zij: opgeruimd, nuchter en strijkt zijn plooien glad. Samen hebben ze een dochter. Lucie Grace. Ze is nu anderhalf. Hij komt binnen met bril op en een elektrische sigaret aan. Zij arriveert iets later, frisgefietst en hoogzwanger. Lucie is op de crèche.

Hij heeft een column, zij heeft een column. Hij in NRC, zij in de Volkskrant. Ze schrijven over het leven, over elkaar (zij noemt hem De Man, hij haar De vriendin), en over het leven met elkaar en een kind. Samen schrijven ze een column in maandblad Linda, Het Huwelijk heet die, ook al zijn ze niet getrouwd. En nu is er een boek over hun eerste jaar als ouders, Als het maar niet op ons lijkt. Viel er nog wel wat te schrijven voor een boek? Nauwelijks. Grotendeels is het een bundeling van hun columns, aangevuld met nieuw materiaal, vooral van Eva. Aangezien hij drie columns per week heeft en zij één, had hij naar verhouding te veel woorden geschreven over hen.

Aandacht

Krankzinnig veel aandacht krijgen ze voor hun boek. Dat vinden ze zelf ook. Viva Mama, Ouders van nu, Kek Mama, allemaal zijn ze langs geweest in hun gemeubileerde huurwoning aan de Ring A10 in Amsterdam. Er zijn foto’s genomen, ze hebben gekibbeld, er is vaak en veel gevraagd hoe ze het straks met ‘nummer twee’ gaan doen. Marcel van Roosmalen: „Er is serieus met mij gesproken over snoetenpoetsers, luieruitslag en tepelkloven.” Hij kijkt verslagen en leest nu hardop een recensie voor, vanaf zijn telefoon. „…herkenbaar boek… leuk cadeau voor alle toekomstige papa’s en mama’s…”. Eva legt alvast haar hand op zijn arm. De uitbarsting volgt alsnog. „Het is go………… geen babyboek!”

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.