Als u de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kiest u dan? Uit het overstelpende aanbod maakte een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek TopTien. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en voor verwerking in hun spel.

Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2018. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 24 januari 2018 landelijk worden gestart met het Nationaal Voorleesontbijt. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2016, die de Prentenboek TopTien compleet maken. Tijdens De Nationale Voorleesdagen 2018, die worden gehouden tot zaterdag 3 februari 2018, krijgen deze tien boeken extra aandacht.

Jenni Desmond

De beer Albert heeft een lievelingsboom, waarin hij graag op een tak ligt. Maar dan gebeurt er iets wat hij nog niet eerder heeft meegemaakt. Zijn boom huilt. Met de hulp van andere dieren uit het bos probeert hij de boom te troosten. Maar niets helpt. Tot Albert zijn boom een berenknuffel geeft en heel zachtjes vraagt wat er aan de hand is…

Anke de Vries & Piet Grobler

Antonia houdt van zingen.. Als ze haar stem in alle vroegte laat schallen, kreunen de dieren. Op een dag krijgt Antonia er genoeg van en gaat ze ervandoor. Pas dan merken de dieren wat ze missen. Als Antonia in vermomming terugkeert, hoort ze de dieren alle lof over haar zingen en besluit ze te blijven. Om de volgende ochtend haar aanwezigheid weer luidkeels te laten blijken…

Johnny Lambert

Kleine Snuf moet in de rij blijven lopen met de andere olifanten, maar er is te veel zien onderweg. Steeds komen ze andere dieren tegen die wel iets hebben wat Kleine Snuf ook graag wil hebben, van superlange steltpoten tot mooie vleugels om te vliegen en fladderen.

Susanne Strasser

Beneden staat de beer, hij heeft honger. Boven staat de taart, heerlijk zoet, maar onbereikbaar. Daar komt het varken. En daarna de hond, de haas, de kip en de kikker. Een oud kunstje lijkt te werken: samen komen ze heel ver. Dan gaat het bijna toch nog mis…

Sherri Duskey Rinker & Tom Lichtenfeld

Als de zon ondergaat achter de grote bouwplaats, maken alle hardwerkende machines zich klaar om welterusten te zeggen. Eén voor één gaan Kraanwagen, Cementmixer, Bulldozer en Graafmachine lekker slapen, zodat ze ’s morgens weer klaar zijn voor een nieuwe dag vol zware en stoere bouwwerkzaamheden.

Britta Teckentrup

Ssst! De tijger slaapt en de dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze ligt wel vreselijk in de weg… Gelukkig heeft Kikker een idee: met een ballon zweven ze over de tijger heen. Daarbij kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Blaas je mee, zodat alle dieren veilig aan de overkant komen?

 Jozua Douglas & Loes Riphagen

Tim kan niet slapen. Hij hoort allerlei vreemde geluiden. Het blijken dieren die in zijn slaapkamer verstopt zitten: het Verhaaltjesvarken, de Toedektijger en de Knuffelbuffel. Deze bijzondere dieren helpen Tim om in slaap te vallen. Maar na een kus van de Kusjeskrokodil kan hij pas écht lekker gaan slapen.

Anita Bijsterbosch

Er valt iets roods uit de lucht. ‘Een hoed!’ denkt Hond. Ook de andere dieren wagen een gokje. Een bedje? Een boot? Een bloemenvaas? Alleen Haas weet wat het echt is, want het is van hém. Een grappig verhaal waarin allerlei dieren niet goed weten waarvoor een potje dient.

Edward van de Vendel & Floor de Goede

Toegankelijk en grappig prentenboek over een jongetje dat dol is op dinosaurussen! Iedere dag verdwaalt hij in zijn lievelings-dino-boek en beleeft zo de meest spannende avonturen met de T-Rex, de Stegosaurus en vele anderen… Met kleurrijke en levensechte illustraties van Floor de Goede.

Jörg Mühle

Klein Konijn moet in bad, dus roep hem maar gauw. En help je ook met haartjes wassen? Dat vindt Klein Konijn namelijk niet zo fijn. Pas op dat hij geen schuim in zijn oogjes krijgt! Zo, nu nog even afdrogen en föhnen. Het resultaat: een brandschoon Klein Konijn. Lief!