THEMA KINDERBOEKENWEEK: VRIENDSCHAP

Kinderboeken over vriendschap staan centraal in de Kinderboekenweek 2018, die loopt van woensdag 3 oktober tot en met zondag 14 oktober 2018.

Onze activiteiten tijdens de Kinderboekenweek:

Woensdag 3 oktober
* Gastlessen in groep 8 over het schitterende maar voor bijzondere boek ‘de schaduw van Radovar’ van Marloes Morshuis.

* SPELMIDDAG!!!!
13.30 – 16.00 voor kinderen van groep 3 t/m 8

Thema van de Kinderboekenweek is Vriendschap. 

En wat is er dan leuker om samen allerlei spelen te doen. Daarom…..

    – voor kinderen vanaf groep 3 t/m 8 van de basisschool

   – op drie locaties in het dorp. (Op eigen risico van ene naar andere locatie lopen) 

   – om 13.30 verzamelen bij Miek-Kado tot ongeveer 16.00 uur

   – je mag zelf al een groepje maken van minimaal 3 personen en maximaal 5 personen 

Wij hebben er zin in!!!!!

Kom erbij!

Vrijdag 5 oktober
* Bezoek van schrijfster Anke van de Pol-van Wijngaarden aan onze winkel
9.30 – 11.30 uur
18.30 – 20.00 uur

Woensdag 10 oktober 
* CREAMIDDAG!!!! 
4 workshop vriendschapsbandjes maken voor kinderen van groep 5 t/m 8

Vrijdag 12 oktober
* Bezoek schrijfster Marloes Morshuis (de schaduw van Radovar)
10.00 – 11.30 in de Dorpskamer
Daarna in de winkel (exacte tijd volgt nog)

En uiteraard staat de winkel nu extra vol met schitterende kinderboeken.

Cadeau van Miek-Kado

KINDERBOEKENWEEKGESCHENK

De eilandenruzie is het Kinderboekenweekgeschenk 2018Een fantastisch nieuw avontuur met Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president Pablo Fernando van Costa Banana. Geschreven door Jozua Douglas, met illustraties van Elly Hees.

Van 3 t/m 14 oktober 2018 cadeau van Miek-Kado bij een besteding van ten minste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

DE EILANDENRUZIE

De presidenten van Costa Banana en Costa Kanaria hebben al jarenlang ruzie over een paar onbewoonde eilandjes. Hun vriend Benito Blanco wil dat ze vrede sluiten en vrienden worden, en nodigt ze uit op een klein paradijselijk eilandje. Rosa en Fico mogen mee en ontmoeten Angelino, de zoon van hun vaders grootste vijand. Angelino blijkt heel aardig en al gauw sluiten ze vriendschap, maar is deze nieuwe vriend echt zo betrouwbaar als hij lijkt?

SCHRIJVER: JOZUA DOUGLAS

Niemand minder dan Jozua Douglas is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2018. Met zijn eigentijdse verhalen boordevol humor en spanning weet hij al jaren een breed lezerspubliek aan zich te binden. Zijn eerste boek De verschrikkelijke badmeester werd bekroond met de Hotze de Roosprijs en met de serie Costa Banana won hij tweemaal achter elkaar de Pluim van De Nederlandse Kinderjury (De gruwelijke generaal in 2016 en De ongelooflijke Ravi Ravioli in 2017). Deze boeken werden ook door het kinderboekenpanel van De Wereld Draait Door genomineerd voor Kinderboek van het Jaar.

PRENTENBOEK VAN DE KINDERBOEKENWEEK

EEN HEERLIJK KIJKVERHAAL VOOR DE KLEINTJES

Wat te denken van Milja Praagman die het prentenboek van de Kinderboekenweek schrijft en tekent? Geweldig toch! Kinderen zullen smullen van Kom erbij. En dat voor slechts € 6,95.

Kom erbij is vanaf 3 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, bij Miek-Kado te koop voor maar € 6,95.

KOM ERBIJ

Kit en Pelle gaan spelen in het park. Maar vandaag staat daar ineens iets wat er gisteren nog niet was.
‘Op óns veldje nog wel!’ zegt Pelle.
‘Kom, even uitproberen,’ zegt Kit.
‘Nee, niet doen!’ roept Pelle. ‘Op dat bordje staat: Niet aankomen!’
‘Wélk bordje?’ lacht Kit, en ze klimt op het ding.
‘Braaf paardje… Pelle, kom erbij!’

MILJA PRAAGMAN

Diverse kranten, tijdschriften en het programma Sesamstraat hadden het talent van Milja Praagman allang herkend. En nadat haar boek Nog 100 nachtjes slapen (Leopold) werd verkozen tot Prentenboek van het Jaar kon niemand meer om haar heen. Vorig jaar werd haar werk bekroond en ontving ze een Zilveren Penseel voor Omdat ik je zo graag zie (De Eenhoorn). Haar boeken worden gelezen door kinderen over de hele wereld, van Denemarken tot aan China. En nu tekent én schrijft ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

PENSELEN

BEKROOND MET HET GOUDEN PENSEEL 2018
Fabeldieren van Ludwig Volbeda wint het Gouden Penseel 2019.

 

DE MOOISTE KINDERBOEKEN VAN HET JAAR
Het Zilveren Penseel is de prijs voor de mooist geïllustreerde Nederlandstalige én vertaalde kinderboeken van het vorige jaar.

 

BEKROOND MET EEN ZILVEREN PENSEEL 2018
TOT 3 JAAR
HEB JIJ MISSCHIEN OLIFANT GEZIEN?
David Barrow

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen. Waar kan Olifant toch gebleven zijn?

 

 

PIPPELOENTJE
Illustraties: Fleur van der Weel
Tekst: Annie M.G. Schmidt

In 1950 schreef Annie M.G. Schmidt het eerste versje over het beertje Pippeloentje. Fleur van der Weel laat hem opgroeien in een warme, veilige wereld.

3 TOT 6 JAAR
DIT IS VOOR JOU
Sanne te Loo

Op een dag, als het zo hard regent dat de tekeningen van de stoep spoelen, komt er een man langs. Het is Anselmo, een oude schilder. Hij nodigt de jonge tekenaar uit in zijn huis om te komen schuilen.

 

 

KONIJNENTANGO
Illustraties: Ingrid & Dieter Schubert
Verhaal: Daan Remmerts de Vries

Twee konijnen – een jongen en een meisje – vinden elkaar aan de oever van een meer. Een beeldfabel waarin twee dieren spelen, zoenen en zweven.

 

6 TOT 12 JAAR
TORI
Illustraties: Brian Elstak
Tekst: Brian Elstak & Karin Amatmoekrim

Drie dappere mensenkinderen komen hun vader te hulp, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise. Griezelig, maar niet eng. Lief, maar niet zoet.

 

 

EN TOEN, SHEHERAZADE, EN TOEN?
Illustraties: Annemarie van Haeringen
Tekst: Imme Dros

De jonge vorst Sjahriar is bedrogen en vermoordt telkens een nieuwe bruid. Totdat Sheherazade hem weerhoudt met haar spannende verhalen. Een selectie uit Duizend-en-een-nacht.

 

INFORMATIEF
DE WOLVEN VAN CURRUMPAW
William Grill

1893, de uitgestrekte prairies van Nieuw Mexico in de Verenigde Staten: wie de wolf Lobo vangt krijgt een beloning van wel duizend dollar. Gaat het de wolvenjager Seton lukken?

 

 

FABELDIEREN

Illustraties: Ludwig Volbeda
Tekst: Floortje Zwigtman

Maak kennis met de meest zonderlinge, grappige, oogverblindende, weerzinwekkende en gevaarlijke wezens. vol boeiende weetjes, eeuwenoude verhalen en wonderlijke illustraties.

KERNTITELS 2018

De 20 kerntitels sluiten aan op het thema van de Kinderboekenweek 2018 en staan centraal in het lesmateriaal voor scholen. De Kerntitels van de Kinderboekenweek zijn vanaf juni te bestellen via uw boekwinkel.

Groep 1 en 2

Claudia Lagermann – Snip

Snip is een vogel. Gewoon, met een snavel, twee pootjes en twee vleugels.
Nou ja, helemaal gewoon is Snip nou ook weer niet. Snip durft namelijk niet te vliegen. Dus wanneer zijn vriendjes in de herfst naar warmere streken vertrekken, blijft Snip moederziel alleen achter. Maar hij mag dan een klein hartje hebben, het is wel een hartje van goud!

Ted van Lieshout – Ventje zoekt een vriendje

Ventje zoekt een vriendje.
Hij neemt er een mee naar huis.
Maar zijn mama wil hem niet in huis hebben.
Wat nu?

 

Mark Haayema – Johanns de parkiet

Gijs heeft een prachtig vogelverblijf gebouwd, van gaas en hout. De volière heeft ruimte genoeg voor wel honderd vogels. Minstens. Maar zoveel heeft hij er niet. Nog niet. Hij heeft er eentje. Geen eendje, maar een parkiet. Johannes de parkiet. Johannes raakt snel gewend aan zijn nieuwe verblijf. Maar dan komen er nieuwe vogels “zijn’ volière bewonen. Johannes vindt het allemaal maar niks! Zal hij hier ook aan kunnen wennen of is een vriendschap met deze vreemde vogels onmogelijk?

John Kelly – Mag ik mee doen?

Eend wil graag nieuwe vrienden maken en meedoen met de leeuwen of de olifanten.
Maar hij kan niet BRULLEN als een leeuw of TROMPETTEREN als een olifant. Wat nu?

Wil jij bij een club waar iedereen welkom is? Dan is dit een boek voor jou!

Mary Hoffmann – Het geweldige grote vriendjesboek

Wat is een vriend? Moet een vriend dezelfde dingen leuk vinden als jij? Kun je ook vrienden zijn met dieren of met je broer of zus?
Wie is jouw allerbeste vriend? En hoe maak je eigenlijk vrienden?

In Het geweldige grote vriendjesboek ga je op zoek naar antwoorden op zulke vragen. Misschien heb je één goede vriend, of speel je liever in een groepje. Wie weet zijn jouw opa en oma wel echte vrienden.

Groep 3 en 4

Rian Visser – Blitz!

Ver weg, voorbij de maan, zweeft bol Nul. Op die bol woont Blitz, een groen ruimtemannetje. Hij woont helemaal alleen. Dat vindt hij niet erg, totdat er een vogel op zijn bol landt. Blitz en het vogeltje Tjilp worden vrienden. Maar Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde. Pas dan voelt Blitz hoe eenzaam hij is. Hij bouwt een raket en vliegt naar de aarde, op zoek naar een vriend die op hem lijkt. Maar is er op aarde wel iemand zoals Blitz?

Blitz! is een serie voor beginnende lezers. In de boeken is een lettertype gebruikt dat voor iedereen makkelijk leesbaar is, ook voor dyslectici.

Leesniveau: AVI E3 – M4 (NL) en leerjaar 1 einde – leerjaar 2 midden (België)
Lees ook boek 2 Op bol Tien en boek 3 Troep in de ruimte

Mia Nilson – Hugo

* Een wervelend en grappig eerste boek over Hugo de krokodil
* Boordevol illustraties en met aansprekende dierenpersonages
* Dit boek met veel vaart spreekt ook minder enthousiaste beginnen- de lezers aan (AVI-M4)
Krokodil Hugo gaat op zoek naar een vriend. Maar dat is niet zo makkelijk.
Hugo is de ster van het circus. Bertus, het beest met de bult, is jaloers. Op een nacht duwt hij Hugo uit de woonwagen. Hugo wordt wakker in een groot, don- ker bos, ver weg in het noorden … Alle dieren in het bos zijn bang van Hugo. Daarom bedenkt Hugo een plan. Het HUGO-ZAL-EEN-VRIEND-VINDEN-PLAN. Maar dat loopt niet zoals hij had gehoopt …

Rindert Kromhout – Maan roos vis meegroeiboek – Wat een verhalen!

Bil en Wil

Zes verhalen over twee dikke vrienden, Bil en Wil. De twee doen alles samen: ze vinden een doos, vieren een verjaardag en zijn ziek. Meegroeiboek met verhalen die opklimmen in leesniveau van AVI-Start tot en met AVI-M4. Het boek volgt de maan-roos-vis methode van dezelfde uitgeverij. Bij elk verhaal staat duidelijk het niveau aangegeven. Ze zijn spannend en levendig geschreven. Het boek is voorzien van kleurrijke karikaturale tekeningen, soms klein, soms paginagroot en soms in stripvorm weergegeven. Het boek begint met korte enkelvoudige zinnen met eenlettergrepige woorden van het type mkm. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd. Alle zinnen beginnen op een nieuwe regel. Er wordt geen gebruikgemaakt van hoofdletters en interpunctie, vanaf AVI-E3 wel. Ook de zinnen en woorden worden dan langer en er wordt verleden tijd gebruikt

Sjoerd Kuyper – Het zakmes

Mees vindt in zijn broekzak het nieuwe zakmes van zijn beste vriend Tim. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar Tim is verhuisd en Mees is bang dat mensen denken dat hij het zakmes gestolen heeft. Mees besluit het zakmes aan Tim terug te bezorgen.
Er komt een geweldig plan in hem op. Een plan, zo groot, dat het bijna niet in zijn hoofd past.

Eoin Colfer – Een vriendje voor altijd

Een vriendje voor altijd is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Eoin Colfer, auteur van de Artemis Fowl-serie, en Oliver Jeffers, illustrator van het bekroonde prentenboek De krijtjes staken!. Het is een origineel en warm prentenboek over vriendschap, dat werd vertaald door Koos Meinderts.

Mattie is een verzonnen vriendje. Hij vindt het altijd geweldig als hij wordt opgeroepen, en elke keer weer doet hij hard zijn best het allerleukste denkbeeldige vriendje te zijn. Maar vroeg of laat vindt zijn vriendje een echt vriendje, in de echte wereld, en verdwijnt Mattie stukje bij beetje, tot hij door de wind wordt meegenomen.

Dan komt Mattie Sam tegen: de beste echte vriend die Mattie ooit gehad heeft. Al is Mattie verzonnen, hun vriendschap is echt. En Mattie hoopt voor altijd…

 

Groep 5 en 6

Annemarie van den Brink – Amigo

Tijn verveelt zich zonder vriendjes kapot in de Fossielenbuurt. Naar het vieze Mammoetpark durft hij niet. Daar loopt De Top Drie van Erg rond, de grootste pestkoppen die hij kent. Opa Buurt is dan wel zijn praatvriend, maar daar kun je geen boomhut mee bouwen. Tijn kan zijn geluk niet op als de Spaanse Manoe zijn overbuurjongen wordt. Al gauw zijn ze echte amigos. Maar vrienden blijven, dat is niet zo makkelijk.

Sunna Borghuis – Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden

‘Dikkie Vik en Vieze Lies worden vrienden’ is een grappig kinderboek over nieuwe vrienden en slaapfeestjes, voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Buitenbeentjes worden vrienden
Vik is nieuw in het dorp. En buitenbeentje Lies kan best een vriend gebruiken. Maar niet deze! Ze moet niks van hem hebben – tot ze erachter komt dat ze best wat gemeen hebben (en niet alleen die stomme bijnamen die ze van pestkop Bram gekregen hebben). Langzaam maar zeker worden de twee vrienden.

Een leven vol feestjes
Dan krijgt Lies een goed idee: als Vik en zij een kampeerfeestje geven waar ze íédereen voor uitnodigen, worden ze vast heel vaak teruggevraagd. Dan krijgen ze een leven vol feestjes. En wie wil dat nou niet? Samen organiseren ze het beste slaapfeestje ooit!

Erna Sassen – Een indiaan als jij en ik

Prachtig jeugdboek over de kracht van vriendschap tussen twee bijzondere kinderen.

Boaz zit in de klimboom aan de rand van het duinmeertje. Het is al etenstijd geweest, dat merkt hij aan de zon die ondergaat. En aan zijn maag, die vreemde geluiden maakt. Mooi dat hij niet naar huis gaat. Mooi niet. Misschien wel nooit meer.

Aïsha is nieuw in de klas. En ze is een indiaan, Boaz weet het zeker. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Vanaf nu is het leuk op school. Totdat papa met een heel nare verrassing komt…

David Walliams – Joe Biljoen

Joe Prop is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft letterlijk alles wat er te koop is: een formule 1-racewaen, wel duizend paar sportschoenen en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft alles wat hij wil. Maar er is één ding dat hij nog liever zou willen: een vriend…

Evelien de Vlieger – Hoe maak ik een vriend

Een humoristisch verhaal in de vorm van een plakboek. Met fantasierijke collages en illustraties.
Felix gaat op kamp, een kamp waar hij niemand kent. Zijn moeder zegt dat hij wel een vriend zal maken. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je een vriend? Felix gaat meteen aan de slag. Felix maakt lijstjes met eigenschappen die een goede vriend moet hebben, met lichaamsdelen die nodig zijn bij een vriend, hij schrijft een recept voor een vriendschapsdrank, enz. Maar bestaat er wel een ultiem recept om een vriend te maken?

 

Groep 7 en 8

Geert-Jan Roebers – De grondel en de Garnaal

Leeuwen verslinden zebra’s, spinnen vangen vliegen. En als ze elkaar niet opeten, dan zitten dieren elkaar wel op een andere manier dwars. Maar niet altijd.
Vrienden & vijanden
Naast natuurlijke vijanden bestaan er ook natuurlijke vrienden, zoals de vis die samenwoont met een blinde garnaal. Dit boek gaat over vriendschappen in het dierenrijk. Over vriendendiensten, broederliefde en opoffering. Over vrienden voor het leven of voor even. En over valse vrienden, want ook in de dierenwereld zijn vrienden niet altijd te vertrouwen.

Kate DiCamillo – Neem mijn hand

Ontroerend verhaal over vriendschap
Raymie heeft een plan. Als ze ‘Mini Miss Midden-Florida Autobanden’ wordt, komt ze vast in de krant. En als haar vader dat ziet, komt hij (misschien) terug. Dan ontmoet Raymie twee andere deelnemers: Louise, die uit een showbizzfamilie komt, en Billie, die vastbesloten is de boel te saboteren. Maar als de wedstrijd dichterbij komt, ontstaat er een onwaarschijnlijke en onvergetelijke vriendschap. Een vriendschap die hun twijfels doet vervagen. Een vriendschap die hen met nieuwe ogen naar de wereld doet kijken.

Jacques Vriens – Niet thuis

Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek.
Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan.

Anna Wiltz – Evi,Nick en ik

Heerlijk zomerboek over vriendschap en avontuur, voor de liefhebbers van Mijn bijzonder rare week met Tess.

Dit boek gaat over de raarste zomer van mijn leven. Het begon ermee dat Nick uit groep acht voor het eerst tegen me praatte. En diezelfde dag wilde Evi opeens vriendinnen worden. Ik begreep er niks van, want dat eigenwijze kind maakt alleen maar ruzie. Daarna gebeurde alles tegelijk: ik ontvoerde een bruine kip, zaagde heel veel bomen om en ontdekte dat ik verliefd was. Toen gebeurde er een vreselijk ongeluk.

Enne Koens – Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Na Sammie en opa en Hotel Bonbien komt Enne Koens met het jeugdboek Ik ben Vincent en ik ben niet bang, over een jongen die gepest wordt.
Voor Vincent is school net als survivallen: je weet nooit precies wanneer je welke ramp kunt verwachten, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden. Hij kent het SAS Survival Handboek dan ook uit zijn hoofd. En hij heeft altijd een blikje met handige survivalspullen bij zich. Maar het ergste moet nog komen: schoolkamp. Hij heeft nog zeven dagen om zich voor te bereiden. Dan komt er een nieuw meisje bij hem in de klas, De Jas, en dat verandert alles…